Veilig naar buiten

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.


kitten buiten

Binnen of buiten?

Voor (nieuwe) baasjes kan de keuze lastig zijn; hou ik de kat binnen of laat ik hem naar buiten, met alle risico’s van dien? In sommige gevallen wordt de keuze door de kat gemaakt en is het dier simpelweg niet binnen te houden. Er is echter ook nog een andere optie – het afzetten van de tuin. Op deze manier kan de kat veilig naar buiten. Op deze pagina bespreken we de opties voor het afzetten van de tuin en de voor- en nadelen van de genoemde opties. Daarnaast geven we tips voor specifieke situaties.

De risico’s

Wanneer je de kat volledig vrij buiten laat, kleven daar diverse risico’s aan. Hieronder noemen we er een aantal op.

  • Aangereden worden
  • Gevechten met andere katten (denk aan abcessen of overdraagbare, dodelijke ziektes)
  • Per ongeluk ergens opgesloten worden
  • Vergiftiging of andere aanvaringen met een dierenbeul (verwondingen van een luchtbuks zijn helaas steeds vaker voorkomend)
  • Diefstal of vermissing
  • Naar beneden vallen (van een balkon, ook voor de niet avontuurlijke kat met geweldige balans zit een ongeluk in een klein hoekje)

Daarnaast kunnen katten buurtbewoners overlast bezorgen. Zoals sproeien, de tuin als kattenbak gebruiken, geluid van gevechten, vissen in de vijver, ongewenst bezoek in huis.

Los van de risico’s die een buitenkat loopt, kan het (op latere leeftijd) onhandig zijn als de kat buiten komt. Bijvoorbeeld als je kat een speciaal dieet moet volgen, op vaste tijden medicatie nodig heeft of lichamelijke klachten heeft (en daardoor zichzelf minder goed kan verdedigen of weg kan rennen) … Een afgezette tuin helpt ook hierbij.

kat buiten

Zielig?

Sommige mensen vinden een afgezette tuin zielig; een kat hoort vrijheid te hebben, je neemt de jager zijn natuur af … Soms valt daar wat voor te zeggen, er zijn katten bij die zo’n drang naar buiten hebben dat het probleemgedrag oplevert om ze binnen een afzetting te houden. Maar in verreweg de meeste gevallen is dit, al dan niet met wat aanpassingen, geen enkel probleem.
Sterker nog, het kan voordelen voor de kat hebben. Een zieke en/of oude kat hoeft zich niet bezig te houden met buurtkatten en kan stressvrij van een frisse neus genieten. Daarnaast zijn er veel katten die op een flat leven en helemaal niet buiten komen, het is dus voor lang niet alle katten een must om naar buiten te kunnen. Wij zien een afgezette tuin als goede oplossing voor zowel dier als baasje.

Als het op jagen aankomt; lang niet alle katten zijn jagers, sommige katten vinden prooien vooral vermakelijk om naar te kijken. En is je kat wel een echte jager, dan kun je nog discussiëren of het eerlijk is naar de prooi dat de jager goed verzorgd wordt, is het dan nog wel ‘de natuur’? De meningen zijn verdeeld. Maar of je het nu wel of niet oké vindt dat een kat jaagt, ook in een afgezette tuin kan gejaagd worden.
Vogels worden niet door elke afzetting buitengesloten en muizen zijn ook geen probleem. Daarnaast kunnen insecten ook gewoon de tuin in. Je kunt dit zelfs stimuleren door bepaalde begroeiing te gebruiken, bijvoorbeeld een vlinderstruik om vlinders en ’s nachts motten aan te trekken.

kat muis gevangen

De opties

Hieronder vind je een lijst met diverse opties en voor- en nadelen. Wij hebben niet overal ervaring mee en raden aan om verder onderzoek te doen om de juiste oplossing voor jouw situatie te vinden. Op Facebook vind je ook groepen die meer informatie over afzettingen geven, inclusief afbeeldingen van allerlei situaties.

Gaas

Het meest gebruikt als schuine afzetting, maar kan ook gebruikt worden op het balkon of zelfs als complete overspanning van de tuin.
Voordeel: Werkt prima voor verreweg de meeste katten. Er zijn diverse opties om dit te gebruiken; denk aan simpele latjes, boekenplankdragers of het speciale ProtectaPuss systeem. Bij een lage schutting geeft het tevens wat extra hoogte.
Nadeel: Risico op buurtkatten in de tuin, die er vervolgens niet meer uit kunnen. De echte creatieve katten klimmen er echter wel overheen. Een aanpassing kan dus nodig zijn, een bredere baan of een andere hoek waarop het gaas bevestigd wordt. Je zult rekening moeten houden met begroeiing en tuinmeubelen, te dicht bij de schutting en de kat kan over het gaas heen springen.
Tips: Gebruik verzinkt gaas. Gaas met plastic is vaak niet verzinkt en kan, als het plastic beschadigd, gaan roesten.
Rolsysteem

Er is een speciaal systeem op de markt, het Oscillot systeem. Je kunt een soortgelijk systeem maken met buizen op gespannen draad.
Voordeel: Het Oscillot systeem is in diverse kleuren te verkrijgen en is een onopvallende, nette afzetting.
Nadeel: De tussenstukken zijn de zwakke plekken in het systeem en het systeem is niet handig voor lagere schuttingen. Ook hierbij zul je rekening moeten houden met spring mogelijkheden. Wanneer je PVC buizen gebruikt, kan een dubbele buis nodig zijn, omdat 1 buis op draad vast kan komen te staan door het gewicht.
Tips:Kattennet

Kattennet wordt veel gebruikt om tuinen (deels, zoals het schuine gaas, of volledig) te overspannen, om balkons veilig te maken en om onhandige hoekjes in tuinen aan te pakken. Net is te verkrijgen in diverse soorten en maten. Wij raden aan om, helemaal bij een balkon, bijtvast net te gebruiken.
Voordeel: De tuin of het balkon is volledig dicht te maken, ook vogels en buurtkatten blijven veilig buiten. Kan gecombineerd worden met een andere afzetting, zoals schuin gaas, om lastige stukjes te beveiligen en is dan simpel te bevestigen met wat tiewraps.
Nadeel: Bijtvast net is duurder dan gewoon (minder zichtbaar) kattennet. Bij een complete afzetting over de gehele tuin, kan het als storend ervaren worden om tegen het net aan te kijken. Onze ervaring is echter dat je daar zo aan gewend bent, en ook bezoek valt het vaak amper op dat er een net hangt. Sneeuw zul je tijdig moeten verwijderen, een flink pak sneeuw is zwaar en kan de boel laten instorten.
Tips: Zorg voor een goede hoogte i.v.m. een eventuele parasol. Maak gebruik van metaaldraad en dradenspanners, dan is het een kwestie van het net aan de randen te bevestigen en eventueel onderling verbinden met tiewraps.

Ren

Een kooi in de tuin, waar de kat volledig veilig in is. Ook raskatten zijn beschermd tegen diefstal, mits de ren goed is afgesloten.
Voordeel: Je kunt een ren precies aanpassen aan jouw situatie; groot, klein, materiaal, plek in de tuin, onbeperkte toegang ja of nee … Een ren kan ook kant en klaar gekocht worden.
Nadeel: Een stuk van je tuin is een kooi. De kat heeft minder ruimte en minder jaagmogelijkheden.
Tips: Door het materiaal is het handig om zitplankjes, hangmandjes en dergelijke te bevestigen, om zo de ruimte aan te kleden en leuker te maken voor de kat.

Stroom-/schrikdraad

Een stroomdraad bevestigd bovenop de schutting.
Voordeel: Redelijk onzichtbaar. Werkt meestal prima.
Nadeel: Het systeem is niet waterdicht, het kan nodig zijn meerdere draden te gebruiken en je zult in de gaten moeten houden dat de kring niet doorbroken wordt. Een kat die echt wil, laat zich niet tegenhouden. Het kost stroom. Het dier krijgt een schokje.
Tips: Na verloop van tijd kan de stroom er in sommige gevallen vanaf, de kat heeft het begrepen.

Plexiglas

Kan aangebracht worden als baan over de gehele lengte van de schutting om een glad stuk te creëren aan de bovenkant. De kat heeft geen grip om hier overheen te klimmen.
Voordeel: Onopvallend en onzichtbaar voor buurtbewoners.
Nadeel: Werkt niet op lage schuttingen. Je zult rekening moeten houden met spring mogelijkheden, zoals tuinmeubelen.
Tips:

Tuigje

Wordt gebruikt om de kat uit te laten. Maak altijd gebruik van een tuigje, geen lijntje aan een halsband.
Voordeel: Er zijn diverse soorten tuigjes te verkrijgen om de juiste keuze te maken voor jouw kat. Je hebt de controle over het naar buiten gaan. Het kan leuk zijn voor de kat en het baasje en is een prima oplossing voor sommige katten. Goedkoop.
Nadeel: Een tuigje is een flinke beperking voor de kat bij het naar buiten gaan (hij zal bijvoorbeeld niet door struiken kunnen sluipen zonder vast te komen zitten). Sommige katten vinden tuigjes vervelend. De kat kan in paniek raken als hij bijvoorbeeld een hond ziet. Het kan de kat frustreren en probleemgedrag veroorzaken als hij buiten als deel van zijn leefgebied of territorium gaat zien; denk aan miauwen en de aandacht op andere manieren trekken, ontsnappogingen. Het is voor de kat niet logisch waarom hij het ene moment wel, het andere moment niet naar buiten mag.
Tips: Train je kat om aan het tuigje te wennen en bouw het rustig op.

kat tuigje buiten

Tuigje met rails

Een rails door de tuin gespannen waar de kat met het tuigje en een lijn aan bevestigd kan worden. Maak altijd gebruik van een tuigje, geen lijntje aan een halsband (met een tuigje is er vrijwel geen risico op ophangen, de kat zal dan aan zijn rug hangen).
Voordeel: Je hebt controle over waar de kat kan komen in de tuin. Het is een goedkope oplossing. Er zijn diverse soorten tuigjes te verkrijgen om de juiste keuze te maken voor jouw kat.
Nadeel: Je zult de kat aan/af moeten lijnen en altijd een oogje in het zeil moeten houden. De kat kan in de knoop raken of ergens komen te hangen.
Tips: Zorg dat de route die de kat kan afleggen interessante dingen heeft, maar weinig tot geen optie tot vastlopen.

Petsafe

Dit systeem werkt met een halsband gelinkt aan een ondergrondse omheining.
Voordeel: Onzichtbaar.
Nadeel: Een grote halsband die in de weg zit, een correctie die de kat angstig en gestrest kan maken – het wordt als zeer kat-onvriendelijk beschouwd. Schijnt willekeurig niet te werken, of juist te werken terwijl dat niet de bedoeling is.
Tips:

Overige tips & oplossingen

Een heg in de tuin

Een heg kun je dichtmaken met kattennet. Daarnaast kun je (grof) gaas gebruiken, wat je eventueel een stukje ingraaft. Wanneer je de heg kort snoeit en dan gaas plaatst, zal de heg gewoon door het gaas heen groeien. Bovenaan kun je een schuine afzetting of net gebruiken.

Een boom in de tuin

Klimt je kat in de boom om vervolgens te ontsnappen, maak dan met latjes en gaas een cirkel op de gewenste hoogte rondom de stam. Het principe van de gaasafzetting, maar dan in de boom. Je kunt ook aan een constructie van gaas of plexiglas denken, die in de vorm van een omgekeerde bloempot op hoogte hangt. De kat zal er niet overheen kunnen klimmen.

Een eigen in-/uitgang

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een kattenluikje in een deur te plaatsen. Je kunt luikjes echter ook in muren of ramen (speciale luikjes voor glas) plaatsen, of een dichte ombouw voor een raam maken waar het luikje in kan, het raam blijft dan heel en gewoon open. Je kunt ook vanaf een bovenverdieping een loopbrug maken naar de ren of het afgezette stuk tuin.
Heb je wel een deur maar wil je deze niet beschadigen, bijvoorbeeld in een huurhuis, overweeg dan een goedkopere (tweedehands) deur en vervang de deur.
Wil je je kat volledig los laten, maar geen andere katten in de tuin? Kies dan voor een luikje dat werkt met de unieke chipcode van jouw kat.

Vervelende buurtkatten

Als er buurtkatten op de schutting komen vervelen, overweeg dan een ander soort afzetting of plaats ‘prikka strips’ op de schutting. Deze puntige strips veroorzaken geen schade, wel ongemak.

kittens buiten

Mijn kat wil ontsnappen

Maak de tuin aantrekkelijker. Denk aan verstop plekjes, planten en struiken die insecten aantrekken, radiatormandjes aan een schutting, plankjes om de hoogte in te gaan en de buurt te overzien, krabmogelijkheden, een waterschaal en voerplekjes … Aast de kat op de poort, dan zou je een sluis kunnen overwegen. Naar onze ervaring zal het bij de meeste katten geen enkel probleem zijn om ze binnen te houden, zolang de tuin vermaak biedt en de kat niet gewend is om 24/7 los te lopen.

 

Enkele afbeeldingen in deze post zijn afkomstig van Google, wij weten niet wie de eigenaar is. Hebben we je foto gebruikt en wil je naamsvermelding of dat we de foto verwijderen, neem dan even contact met ons op.