De aanschaf van een kat

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.

raskat kitten met moeder

Kitten of volwassen?

Wanneer je besluit een kat aan te schaffen, is een van de eerste vragen: een kitten of volwassen kat? Voor beide valt wat te zeggen;

 • Bij een kitten zie je het diertje van jongs af aan opgroeien, je kunt wat meer sturen in welk gedrag je wel/niet wil. Daar staat wel tegenover dat kittens gewoonlijk (veel) meer tijd en energie kosten, en het karakter nog niet altijd erg duidelijk is. Daarnaast is het verstandig om kittens met 2 tegelijk aan te schaffen.
 • Bij een volwassen kat is er niet altijd veel bekend over het gedrag. Afhankelijk van waar de kat aangeschaft wordt, is er een gedetailleerd beeld of is het gedrag vooral in grote lijnen bekend. Je hebt gewoonlijk wel een beter beeld over het karakter dan met een kitten.

Kijk bij deze beslissing ook naar je eigen situatie. Ben je al wat ouder, dan is een energie-vretend kitten wat nog ‘opgevoed’ moet worden, mogelijk een minder handige keuze dan een oudere kat. Ben je veel van huis, dan geldt hetzelfde. Immers, een kitten heeft alle tijd om (al dan niet uit verveling) kattenkwaad te bedenken terwijl je weg bent. Neem de tijd voor de beslissing, het gaat hier om een dier wat mogelijk nog jarenlang bij je woont!

Heb je al een kat en wil je er een kat bij? Bedenk dan goed of je je kat daar een plezier mee doet. Is de kat al zijn hele leven alleen, dan kan het zijn dat deze dat graag zo zou houden. Een nieuwe kat zal dan sneller als indringer gezien worden. Heb je een kat die wel andere katten gewend is, maar is de kat al wat ouder? Dan is zo’n kleine stuiterbal mogelijk maar vervelend en kan een volwassen kat de betere keuze zijn.

1 of 2?

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is een kat geen solitaire diersoort. Zie ze eerder als flexibel; afhankelijk van de situatie kan een kat enorm genieten van soortgenootjes! Kijk maar ‘ns op boerderijen waar voldoende bronnen aanwezig zijn, poezen blijven vaak bij hun vrouwelijke familieleden wonen en kunnen elkaar zelfs helpen bij bevalling en opvoeding van kittens. Katers kunnen ook (losjes) verbonden zijn aan groepen.

Natuurlijk zijn er katten die niet goed met soortgenootjes kunnen, helemaal wanneer ze al hun hele leven alleen wonen. Ben je op zoek naar een enkele kat, denk dan sneller aan een volwassen kat waarvan bekend is dat deze niet goed met soortgenootjes kan. Voor een kitten is het erg fijn en van belang om met andere katten op te groeien. Samen met een nestgenootje is in de meeste gevallen de beste keuze.

kat blazen

Introductie

Mensen zetten soms de nieuwe kat gewoon in huis – dit is niet verstandig! Katten kunnen het gaan uitvechten, waarna de relatie nooit meer in orde komt. In het ergste geval zit je met 2 gestreste katten die probleemgedrag gaan vertonen. Natuurlijk zijn er situaties waarbij zo’n ‘introductie’ wel goed is gegaan, helemaal wanneer de nieuwkomer een kitten is (en nog meer als ‘kleintje’ dan als ‘indringer’ gezien wordt). Wil je de meeste kans op succes dat je katten vriendjes worden, neem dan de tijd voor een langzame kennismaking. Een korte uitleg van zo’n kennismaking:

 • Zorg allereerst voor voldoende bronnen in huis, dus van alle kattenspulletjes 1 per kat +1.
 • Richt een ruimte in voor de nieuwe kat en laat deze daar rustig wennen, zonder dat de katten elkaar kunnen zien.
 • Laat de katten aan wat spulletjes snuffelen waar het geurtje van de andere kat op zit. Wanneer er geblazen of gegromd wordt, neem dan extra veel tijd voor de introductie.
 • Sluit de oude kat op in een kamer en laat de nieuwkomer het huis stukje bij beetje ontdekken. Daarna sluit je de nieuwkomer weer op en kan de oude kat het huis gaan besnuffelen.
 • Laat de katten op afstand kennismaken. Blijf tussen ze in en beloon ze beide voor goed gedrag (snoepje, spelen, aaien). Hou het kort en positief. Je kunt dit beter herhalen dan de katten te lang bij elkaar laten.

Hoeveel tijd zo’n introductie kost, is echt per situatie verschillend. Ga hierbij af op de reacties van de katten. Liever langzaam en jaren plezier dan te snel en problemen!

Een tip die voor alle katten geldt, en helemaal voor een nieuw huisgenootje: ga een kat niet aanstaren, maar knipoog langzaam en met beide ogen wanneer je de kat aankijkt. Dit werkt geruststellend, je geeft daarmee aan dat je geen kwaad in de zin hebt.

Waar koop je de kat?

Er zijn diverse opties voor de aanschaf van een kat; asiel, rasfokker, herplaats sites, Marktplaats en soortgelijke sites, nestje in de omgeving. Wij raden altijd aan om voor de eerste 3 opties te kiezen.

 • Asiels hebben jaar in, jaar uit keuze in kittens. Kittens groeien tegenwoordig vaak op in gastgezinnen, welke ervaring hebben met kittens. Indien de moeder er ook bij is, zullen de kittens in het gastgezin gewoon bij hun mama blijven. De kittens krijgen alle benodigde medische zorg en behandelingen en een zo goed mogelijke start. Je betaald een bedrag voor de aanschaf, waar gewoonlijk de castratie (soms al gedaan, vaak op latere leeftijd) bij inbegrepen zit. Daarnaast is het diertje ingeënt, ontwormd, ontvlooid, nagekeken door een dierenarts en gechipt. De aanschafprijs valt dus reuze mee én je helpt met de aanpak van het kattenoverschot.Voor volwassen katten maken sommige asiels gebruik van gedragstesten om je te helpen bij de juiste keuze. Er zijn ook asiels die een gedragsdeskundige in huis hebben, of samenwerken met gedragsdeskundigen. Vaak kunnen asielen je prima voorlichten over hun katten.
 • Rasfokkers zijn de juiste keuze voor een raskat. Ga hierbij via de rasvereniging van het ras op zoek naar de juiste fokker, welke je veel informatie kan geven over het ras en gezonde ouderdieren heeft gebruikt (met de juiste medische testen achter de rug). Willekeurig gefokte raskatten zijn lang niet altijd getest op bij het ras voorkomende ziektes of aandoeningen. Een goede fokker zal zijn/haar kittens ook langer houden, het is voor het kitten om diverse redenen (zowel lichamelijk als geestelijk) van belang om zo lang mogelijk bij moeder te blijven. Natuurlijk is zo’n kleintje schattig, maar een goede start is veel belangrijker, daarnaast zijn die paar weken niks op een heel kattenleven.
 • Herplaats sites zijn er ook voor raskatten. Op deze manier kun je een volwassen kat vinden welke niet in een asiel zit.
 • Marktplaats en soortgelijke sites raden wij af. Dit zijn vaak ‘oeps-nestjes’ of willekeurige kruisingen. Kittens worden soms veel te jong aangeboden, zelfs onder het wettelijke minimum van 7 weken. Je hebt daarbij ook geen garantie op de verzorging dat het dier heeft gehad (wat je bij een rasfokker of asiel wel hebt). De aanschaf via zulke sites houdt het kattenoverschot mee in stand.
 • Bovenstaande geldt ook voor nestjes in de omgeving, bijvoorbeeld via een advertentie in de supermarkt.