De verzorging

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.

raskat buiten

De verzorging

De meeste katten hoef je niet specifiek te verzorgen, zoals het kammen van de vacht of het knippen van nageltjes. Het is echter wel handig om een kitten van jongs af aan te leren dat je aan lichaamsdelen komt. Denk hierbij aan in de oortjes kijken, in het bekje kijken en de nageltjes aanraken. Beloon de kitten en blijf het door de jaren heen regelmatig doen.

Kammen zul je wel moeten doen bij katten met een langere vacht, of katten die de vacht minder goed kunnen verzorgen. Bij de gemiddelde huis-, tuin- en keukenkat (ook wel HTK genoemd) is dit gewoonlijk niet nodig. Het kammen van een kat kan zelfs tegenwerken; door de kat te kammen stimuleer je ook het loslaten van haar. Kam dus niet eindeloos door. Let daarnaast ook op de kam die je gebruikt, sommige kammen zijn zeer agressief en slecht voor de vacht. Zulke kammen verwijderen haar wat eigenlijk nog hoort te blijven zitten. De kat maakt dan snel een nieuwe haar aan, welke van mindere kwaliteit is, en dus sneller los zal laten.


Aandachtspunten

  • Het gebit. Kruimelt de kat meer met brokjes, slikt hij ze heel door, begint de kat meer te kwijlen of merk je andere veranderingen? Laat het gebit dan controleren bij de dierenarts. Tegen de tijd dat de kat pijn laat zien, is het al behoorlijk ernstig.
  • De oortjes. Zijn ze schoon? Zo nee, ga niet aanrommelen maar vraag advies bij de dierenarts. Sommige katten hebben van nature wat meer oorsmeer, maar vieze oortjes kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld oormijt. Gebruik nooit wattenstaafjes in het oortje.
  • De vacht. Wordt de vacht dof, laat de kat meer haar los, heeft de vacht schilfers? Laat wederom de dierenarts meekijken. Heeft de kat mogelijk last van vlooien, dan kunnen die soms lastig te zien zijn. Een vlooienkammetje helpt, mocht je er geen vlooien mee spotten maar wel kleine, donkere puntjes, dan kan dit vlooienpoep zijn. Een nat keukenpapiertje kan duidelijkheid bieden, vlooienpoep zal wat bruin/rood worden.
  • De nagels. Kijk vooral ook naar het ‘duim’nageltje aan de zijkant. Dit kan bij een (oudere) kat niet voldoende onderhouden worden.
  • De algehele conditie. Maakt de kat een gezonde, alerte indruk? Staan de oogjes helder, zonder troepjes? Is de ademhaling normaal of snottert de kat?
  • Het gewicht. Kun je de ribben voelen, maar net niet zien? Is er een taille van bovenaf zichtbaar? Dan heeft de kat een goed gewicht. Je kunt hier meer lezen over de kat met overgewicht.
  • De urine en ontlasting. Is de ontlasting in orde? Als een kat diarree heeft, hou dit dan goed in de gaten. Bij een kitten kan dit heel snel verkeerd gaan, neem dus contact op met de dierenarts. Wanneer er kleine plasjes gedaan worden, de kat moeite doet om te poepen of plassen, er bloed bij de urine of ontlasting zit … Wederom, ga naar de dierenarts. Vooral bij katers kan een verstopte plasbuis snel verkeerd aflopen! Let hierbij ook op gemiauw, een kat die gaat miauwen als hij naar de kattenbak gaat, kan ook wijzen op problemen.
  • De oudere kat. Ouderdom is geen ziekte, laat lichamelijke klachten die vaak benoemd worden als ‘ouderdom’ nakijken door een dierenarts. Denk hierbij aan een slecht verzorgde plek vacht op de rug, stijfheid na het slapen, minder hoog springen … Zulke klachten kunnen bijvoorbeeld wijzen op artrose, wat zeer vaak voorkomt bij katten! Er zijn behandelmethodes beschikbaar, de kat hoeft ook op zijn oude dag geen pijn te hebben. Denk hierbij aan dieetvoer, pijnstilling, warmtematten of supplementen. Daarnaast helpt het voor zulke katten om aanpassingen te maken, zoals een opstapje bij de bank (een schoenendoos kan al voldoende zijn). Er zijn ook speciale dierentrapjes te koop.