Kattenbak

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.


De kattenbak

Er zijn verschillende soorten kattenbakken; met of zonder kap, diverse vormen, ingang voor of boven, groot of klein … Welk type het best bij jou en de kat past, kunnen wij niet zeggen. De ene kat geeft de voorkeur aan de privacy van een kap, de ander aan de open ruimte van een open bak. Klepjes vinden katten vaak niet prettig.
Kies in ieder geval niet voor een dichte bak om luchtjes te voorkomen – als je de kattenbak ruikt, moet je deze vaker schoonmaken en/of de kat andere voeding geven.

Wij raden aan om geen roterende bak te kiezen, het type bak wat zelfreinigend is. Wanneer de bak gedraaid wordt, rolt het schone en vieze grit door elkaar.Als de kattenbak een motor heeft, kan de kat ook schrikken van het geluid.

Bij kattenbakken geldt ook de regel ‘1 per kat +1’, verspreid de bakken door het huis. Ook al heb je 1 kat, dan nog worden dus 2 bakken aangeraden. Sommige katten geven de voorkeur aan een aparte bak voor ontlasting en urine. Daarnaast kan een bak een onrustige omgeving hebben, dan is het fijn dat de kat een andere keus heeft. Heb je meerdere katten, kijk dan hoeveel bakken goed voor jullie werken.

Zet de bak op een rustige plek en nooit in de buurt van andere bronnen, zoals voer en water.

Welk grit

Ook bij grit is er enorm veel keus, en ook hierbij zul je af moeten gaan op de voorkeur van je kat en jou. De ene vindt silicaat korrels fijn, de andere kat vindt het niks om weg te zakken in zulk grit. Wil je grit in het toilet kunnen wegspoelen, grit wat klontvormend is, lichtgewicht … Met meerdere kattenbakken kun je ook ‘ns experimenteren, geef dan één bak een nieuw soort grit en kijk hoe het jullie bevalt.

Klontvormend kan handig zijn, maar wordt afgeraden bij hele jonge kittens. Kittens willen nog wel ‘ns, onderzoekend of per ongeluk, een hapje grit nemen. Als het kitten wat ouder is, is klontvormend geen probleem.

Grit met geurtjes wordt afgeraden, de neus van de kat is vele malen beter dan die van de mens. Wat voor ons lekker ruikt, kan voor de kat erg vies ruiken. En nogmaals, als je de kattenbak ruikt, zijn er andere aanpassingen die je kunt maken.

Schoonmaken

Schep de bakken minimaal één keer per dag schoon met een gritschepje. Maak ze regelmatig helemaal schoon met een sopje en vervang het grit compleet. Je kunt speciale zakken kopen die je onderin de bak kunt doen, om de bak schoon te houden en het grit gemakkelijk weg te gooien. De kans is echter aanwezig dat de kat met zijn nageltjes gaatjes in de zak graaft.

Chloor is een schoonmaakmiddel wat katten vaak aantrekkelijk vinden ruiken. Je kunt dit gebruiken om de bak mee schoon te maken, maar spoel de bak altijd goed na.

Problemen

Katten zijn van nature zindelijk, het zijn schone dieren die de neiging hebben om te graven. Als de kat het buiten de bak doet, dan is dat een teken dat er iets aan de hand is. In het geval van urine, ga met de kat naar de dierenarts. Het kan zijn dat de kat een blaasontsteking of blaasgruis heeft, wat in het ergste geval een verstopping kan veroorzaken. Een verstopping is spoed!

Problemen met de kattenbak kunnen allerlei dingen oorzaken hebben; een vieze bak, een duidelijk teken naar een andere kat geven, een huisgenootje (kind of ander dier) wat bij de kattenbak loopt te vervelen … Straf de kat nooit voor zulk gedrag, maar zoek uit wat de oorzaak is en behandel de oorzaak van het probleem. Indien nodig, kun je met het dier naar de dierenarts gaan of contact opnemen met een gedragsdeskundige.

Mocht er buiten de bak geplast zijn, gebruik dan een passend product wat de urine volledig afbreekt. Een gewoon schoonmaakmiddel kan de geur voor ons maskeren, maar als de kat het nog ruikt, kan het zijn dat deze opnieuw op de plek gaat plassen. Biotex, groene zeep (ook wel bruine of zachte zeep), of een speciaal product zoals Ecodor maken goed schoon.