Ongewenst gedrag

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.

poes knuffel slapen

Ongewenst gedrag

Wanneer de kat ongewenst gedrag vertoont, is het verstandig om niet zelf aan te blijven rommelen, maar een gedragsdeskundige te raadplegen. Er zijn zelfs gratis telefonische spreekuren. Niet alleen kunnen deze professionals je tips geven, ze bieden ook inzicht in het gedrag. Mocht het nodig zijn, dan kunnen ze bij je thuis komen om heel gericht te werken aan het probleem. Hoe sneller het gedrag bijgestuurd wordt, hoe beter het is.

Tips voor de opvoeding

  • Lees je in over de diersoort. Wat jij als probleemgedrag ziet, is voor de kat misschien wel volkomen normaal gedrag.
  • Zorg voor voldoende spel, voldoende bronnen (zoals de kattenbak) op verschillende plaatsen en voldoende krabmogelijkheden.
  • Zorg ervoor dat de kat de hoogte in kan, katten overzien graag vanaf hoogte.
  • Beslis voor de aanschaf wat je wel en niet wil. Als voorbeeld: als de kat van de een in een slaapkamer mag en van de ander niet, of alleen als kitten, dan is de kans groot dat de kat later ook in diezelfde kamer wil.
  • Besef je dat een kat geen hond is, opvoeding bij een kat werkt dus niet hetzelfde. Beloon de kat voor goed gedrag met spel, aaien of een hapje.
  • Speel nooit met handen of voeten.

Straffen?

Hier kunnen we kort over zijn, nee! Een kat straffen werkt niet zoals wij dat zien. De kat overziet zijn daden niet en zal de straf dus aan jou koppelen, niet aan het gedrag (wat vaak ook volkomen normaal kattengedrag is).

Bijvoorbeeld, een kat mag niet op het aanrecht komen en het baasje gebruikt een plantenspuit. Het lijkt te gaan werken, het baasje hoeft de plantenspuit maar aan te raken en de kat rent weg.  Maar werkt het echt? De kat blijft het gedrag vertonen – de kat heeft alleen geleerd dat wanneer het baasje de plantenspuit pakt, hij nat wordt. De kat linkt zo’n vervelende actie aan het baasje en de relatie kan verslechteren. De kat zal gewoon op het aanrecht komen wanneer het baasje weg is.
In zo’n geval zal het aanrecht zélf onaantrekkelijk gemaakt moeten worden. Kijk daarnaast ook naar de reden van dit gedrag. Is het aanrecht een hoge plek om de ruimte te overzien? Bied dan andere hoge(re) plekken aan. Staat er eten? Ruim dit op.

Een andere vorm van straf die soms gebruikt wordt, is de kat in het nekvel pakken. Men denkt soms, onterecht, dat moederpoes dit ook doet om haar kittens iets af te leren. Wanneer moederpoes haar kittens verplaatst, pakt zij ze niet in het nekvel, maar meer bij het hele nekje. Wanneer ze vervelend zijn, zal ze in kattentaal duidelijk maken dat iets niet mag. Daar komt geen nekvel bij kijken. Daarnaast is een volwassen kat veel te groot om aan een vel opgetild te worden, dit kan zeker pijnlijk zijn. Niet doen dus.