Spelen met de kat

 

De onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.

kitten speelgoed

Waarom spelen?

Niet alleen is het goed voor de lichamelijke conditie van je kat, ook houdt het de kat geestelijk bezig. Als je kat zich verveeld, zou je eerder ongewenst gedrag kunnen zien, omdat de kat zelf op zoek gaat naar vermaak. Daarnaast is het ook goed voor de band tussen jou en je kat om samen bezig te zijn.

Hoe spelen?

Allereerst; speel nooit met handen of voeten! Zo’n klein pluizig bolletje wat met mini klauwtjes je vingers pakt kan nog wel schattig zijn, maar dat kleine pluisje wordt ook groot. Het is sowieso niet prettig als er een kat van meerdere kilo’s op je voeten jaagt, maar het kan ook agressief gedrag opleveren. Ook voor bezoek zijn die onverwachte, ‘speelse’ uithalen geen prettige ervaring.

Wanneer je met je kat speelt, stel je dan voor dat het speeltje een prooi is. Zou een vogel recht op de kat afvliegen of boven het kopje van de kat gaan zweven en dansen? Zou een muis vol op de kat afrennen? Laat een hengel rondvliegen als een vogel of via een krabpaal omhoog gaan, laat een touwtje onder een deur door verdwijnen, een propje om de hoek gaan … Wissel af en ontdek wat jouw kat het leukste vindt.

Sommige katten kun je dingen aanleren, zoals een pootje geven. Let wel, ga dit niet afdwingen, het blijft een kat en geen hond. De ene kat zal de uitdaging leuk vinden, de ander gaat er niet in mee.

Met een laserlampje kun je je kat goed bezighouden, maar dit is niet voor elke kat leuk. Katten kunnen gefrustreerd raken van die prooi die nooit echt gevangen kan worden. Schijn nooit in de ogen met zo’n lampje. Waar je ook mee speelt, bouw spel altijd rustig af.

kitten speelt met handen

Mijn kat wil niet spelen

Wou je kat voorheen wel spelen? In dat geval kan een bezoekje aan de dierenarts verstandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oudere kat met artrose, die kan ander speelgedrag gaan vertonen. Daarnaast kan het zijn dat je kat wel wil spelen, maar de aangeboden speeltjes niet leuk vindt. Of de manier waarop ermee gespeeld wordt.

Probeer verschillende dingen uit, dat hoeft niet veel geld te kosten. De meeste katten vermaken zich ook prima met huis-, tuin- en keukenspeeltjes, zoals een propje papier. Of een aanvulling in de vorm van een doos met wat gaten. Zorg wel dat speelgoed altijd veilig is! Sommige katten vinden bijvoorbeeld plastic tassen leuk, maar kunnen klem komen te zitten door het hengsel. Laat katten dus nooit alleen met zulke producten, ook niet als de hengsels doorgeknipt zijn.

kat in doos

Speelgoed

Van balletjes tot muisjes, van hengels tot grote krabdingen. Met veertjes, belletjes of kraakgeluidjes. De keuze in speelgoed is enorm! Het gros spreekt voor zich, hier bespreken we nog wat andere opties.

Lekkere luchtjes

Kattenkruid, ofwel catnip, kennen de meeste katteneigenaren wel. Dit zit soms in speeltjes en kan daarnaast ook in gedroogde vorm of als spray gekocht worden. Catnip kun je ook in je tuin planten.

Maar niet alle katten reageren op catnip. Er zijn nog andere opties, die je kat misschien wel prettig vindt, of nog lekkerder vindt. Valeriaan valt vaak wel in de smaak (als spray, of onderdeel van een speeltje). Let wel, het gaat hierbij om de gedroogde wortel – de plant in de tuin zetten heeft weinig effect. Ook matatabi kan bevallen, zowel de bladeren als de takken. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde stokjes kopen.

Puur natuur

Heb je een jagertje in huis? Je kunt overwegen om verrijking in de vorm van krekels of sprinkhanen te kopen. Daarnaast kan een vlinderstruik in de tuin leuk zijn, hier komen vlinders en motten (nachtvlinders) op af. Twijfel je of je je kat naar buiten moet laten? Lees dan verder op deze pagina voor diverse opties om je kat veilig naar buiten te laten.

Katten vinden het vaak leuk om dingen uit de natuur te besnuffelen en om ermee te spelen. Denk aan een eikeltje, blaadjes, takjes …

Activity boards

We hebben ze al besproken op de pagina over voeding, activity boards. Er zijn allerlei soorten en maten, van heel makkelijk tot zeer uitdagend. Je kunt ze ook zelf maken. Zorg in dat geval wel voor veilige materialen, dat er geen nietjes uitsteken of giftige lijm gebruikt wordt waar de kat mee in aanraking kan komen.