Voeding, drinken en activity boards

 

Onderwerpen

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan.

kat water drinken

Welk voer?

Er is enorm veel verschillend voer op de markt, van puur vlees (KVV – Kant en klaar Vers Vlees of BARF – Bones And Raw Food / Biologically Appropriate Raw Food) tot supermarkt brok. En ook bij droogvoer (brokjes) is weer allerlei keuze; zonder graan, zonder kleur-/geur-/smaakstoffen, voor binnenkatten, biologisch … En geef je daar dan wel of geen natvoer bij? Als (beginnende) katteneigenaar kan het lastig zijn om te weten wat nou de juiste keuze is.

Soms worden de meningen voor het een of ander nogal sterk gepresenteerd, maar uiteindelijk bevat elk voer voldoende voedingsstoffen om verkocht te mogen worden. Daarnaast heb je niet altijd wat te zeggen, sommige katten zijn zeer kieskeurig. En als de kat allergisch blijkt te zijn of ander specifiek voer nodig heeft, is de keus ineens een stuk minder. Hou daar overigens ook rekening mee bij de aanschaf van een kat; je kunt wel voor het goedkoopste voer willen gaan, maar misschien heeft je kat later duurder voer nodig.

Wij geven de voorkeur aan zo natuurlijk mogelijk, maar daar moet de kat het ook mee eens zijn. Wij houden het simpel met een voorkeurenlijstje:

 • De kat eet het voer met smaak op.
 • De kat zit goed in zijn vacht; glanzend, geen schilfers of overdreven haaruitval.
 • De ontlasting is normaal, niet te veel en niet sterk ruikend.
 • De kat heeft voldoende aan normale porties en komt daar niet van aan.

Wisselen van voeding

Wil je wisselen van voer, doe dit dan gelijkmatig. Meng steeds iets meer van het nieuwe voer door het oude voer en neem een aantal weken de tijd voor een volledige overstap. Dit zodat het lijfje kan wennen en er geen diarree van komt, en om schrokken/overeten (en als mogelijk gevolg, overgeven) te voorkomen.

Webshops hebben enorm veel keus in voeding en bieden vaak ook kleine (proef)zakjes aan. Ben je niet zeker of je kat het gekozen voer lekker gaat vinden, dan is zo’n zakje een goede optie, voor je een grote zak besteld en de kat over gaat zetten op het nieuwe voer.
Wil je overstappen op KVV of BARF, verdiep je dan goed in de vereisten en de behoeften van je dier, en in eventuele supplementen. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte in je vriezer.

Hoeveel voer?

Hoeveel voer je moet geven en op welke manier (meermaals per dag of juist onbeperkt) hangt wederom af van je kat. Uit eigen ervaring merken wij dat katten het vaak zelf prima weten, maar dat dit helaas niet voor alle katten opgaat. Wil je onbeperkt eten aanbieden en eet je kat alles meteen op? Dan is op gepaste tijden een afgewogen hoeveelheid beter. Het kan sowieso geen kwaad om ‘ns af te wegen hoeveel voer je kat nou eigenlijk krijgt. Geef je aanvullend voer, zoals natvoer of snoepjes, hou hier dan rekening mee bij het aanbieden van droogvoer.

kittens eten

Het aanbieden van voer en water

De meeste mensen bieden het voer en water aan in bakjes. Wanneer je een bakje gebruikt, hou dan rekening met de volgende dingen:

 • Zorg dat er minimaal 1.5 meter tussen het voer en andere “bronnen” zit, zoals het waterbakje. In de natuur eten en drinken katten niet op dezelfde plek. Andere bronnen zijn de kattenbak en krabpaal.
 • Zorg voor een bakje van keramiek of glas, plastic kan kattenacne veroorzaken.
 • Brede, ondiepe bakjes hebben de voorkeur. Katten vinden het fijner als hun snorharen de randen niet raken.
 • Maak de bakjes dagelijks schoon en gooi oud voer weg.
 • Katten drinken lang niet altijd voldoende, je kunt de waterinname verhogen door op diverse plekken water aan te bieden.
 • Natvoer (eventueel nog iets aangelengd met water) helpt bij het verhogen van de vochtinname. Overweeg eens een bordje in plaats van een bakje en observeer de kat, wat lijkt de kat het prettigste te vinden?
 • Voor alle bronnen geldt 1 per kat +1. Heb je 2 katten, zet dan meerdere bakjes neer op verschillende plekken (anders worden ze alsnog als 1 gezien).

Drinkfonteinen

Voor water kun je ook gebruik maken van een drinkfontein. Drinkfonteintjes komen in diverse soorten en maten, ook verschillen ze qua gewicht. Ze zijn een ideale aanvulling voor katten die van stromend water houden, maar ook katten die niet van de kraan houden, kunnen hier blij mee zijn.
Houdt je kat van spelen met water, ga dan voor een zwaar exemplaar, wat niet makkelijk omgegooid kan worden.
Tips: hou bij de aanschaf rekening met schoonmaken (het zijn soms onhandige onderdelen), extra filters en kijk naar reviews wat betreft het motortje (is het luidruchtig, gaat het snel kapot).

kat kraan

Activity boards

Voer kun je aanbieden in activity boards, welke in allerlei soorten te koop zijn. Van voerbal tot echte puzzels. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag (er zijn Facebook groepen gericht op zelfgemaakte activity boards, Google heeft uiteraard ook meer informatie). Een activity board of voerpuzzel zorgt ervoor dat je kat moet werken voor zijn voer, dat de kat uitgedaagd wordt en de kat extra vermaak heeft. Ook wordt schrokken opgelost, de kat moet wat voor elk brokje doen.

Let wel; niet iedere kat vindt zulke puzzels leuk en niet iedere kat snapt elke puzzel! Begin met een simpel board en laat de kat duidelijk zien dat je enkele brokjes (of snoepjes) in het board legt. Geef niet meteen al het voer in de puzzel, bouw het rustig op en geef de kat de kans het te leren. Vindt je kat het niet leuk, overweeg dan een ander soort puzzel. Vaak zijn ze tweedehands ook prima te vinden. Wij maken gebruik van diverse boards en zetten er gerust meerdere tegelijk neer, en wisselen af.

De kat met overgewicht

Bij een kat moeten de ribben voelbaar zijn, maar net niet zichtbaar. Daarnaast kun je van bovenaf een taille zien. Heeft je kat overgewicht? Hier volgen een aantal tips:

 • Maak gebruik van een (maat)bekertje. Weeg het voer af, volgens de hoeveelheid die op de zak staat, en zet een streep op/in het bekertje.
 • Lees de verpakking van het voer en ga niet zomaar minderen – het kan zijn dat je je kat dan te weinig voer gaat geven om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Neem contact op met je dierenarts, zij hebben soms een diëtiste in huis en kunnen je sowieso een dieetvoeding aanraden. Dit voer bevat minder kcal en is er ook in diverse varianten, zoals een voer waar de kat langer vol van zit.
 • Weeg je kat regelmatig. Sommige katten hebben veel vel, waardoor het lastiger kan zijn om het resultaat te zien. Je kunt een kat wegen door eerst jezelf te wegen en dan met de kat op de weegschaal te gaan staan, of door de kat in een reismandje te wegen.
 • Maak gebruik van activity boards.
 • Stop met het geven van snoepjes of andere lekkere hapjes, zoals eten bedoeld voor menselijke consumptie. Onderschat niet hoeveel kcal er in kleine hapjes kan zitten. Wil je toch wat geven, koop dan bijvoorbeeld een proefzakje dieetvoer (van een ander merk) en geef dit als snoepje. Hou dan wel rekening met de hoeveelheid van het gewone voer.